Aderarea la spațiul Schengen

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri seară, că România va adera la spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă în martie 2024.

Nu se impune nicio obligație suplimentară României în privința migrației (se aplică Acordul Dublin deja existent la nivelul UE) și continuă procesul ireversibil de aderare. Documentul poate fi consultat pe site-ul oficial al Consiliului European (Detalii).

Austria a solicitat doar aplicarea promptă a Acordului Dublin. Obligațiile care decurg din acest acord sunt valabile pentru toate statele UE și existau înainte de începerea negocierilor pentru aderarea României la Schengen.  Astfel, fiecare stat are obligația de a se ocupa de imigranții care i-au adresat prima cerere de azil. Dacă în timpul soluționării cererii, aceștia părăsesc statul membru și depun o nouă cerere de azi în alt stat UE, atunci statul în care s-a depus prima cere are obligația de a-i prelua înapoi până la soluționarea cererii de azil. Austria a solicitat ca această procedură să se desfășoare prompt, așa cum prevede Acordul Dublin. România deja respectă această obligație, la fel ca celelalte state UE, deci nu apare nicio obligație în plus. E vorba de un număr infim de persoane, aproximativ 120/an.  

În privința consolidării granițelor, cele mai multe prevederi se referă la Bulgaria, nu la România. Austria a solicitat triplarea prezenței Frontex la granița dintre Turcia și Bulgaria. În cazul României, acordul prevede o suplimentare a resurselor financiare alocate de Comisia Europeană pentru achiziția de vehicule de teren, drone, sisteme electronice de supraveghere și pentru menținerea gardurilor. Acordul mai prevede intensificarea controalelor vamale între țara noastră și Bulgaria și Ungaria pentru a preveni migrația către restul Europei

Premierul Marcel Ciolacu. vorbește despre continuarea procesului de aderare terestră: „Există angajamentul de a discuta în 2024 o dată posibilă pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre, în funcție și de implementarea cu succes a tuturor măsurilor și angajamentelor” prevăzute în acord, pe care România nu are nicio problemă să le implementeze.

Măsuri realizate