PROMISIUNI ÎNDEPLINITE
AM PROMIS
Viziune pentru Națiune. România tuturor românilor.
“o Viziune pentru Națiune, în care să unim toți românii”; ”România tuturor românilor, România pe care trebuie să o construim noi toți”
AM FĂCUT
- Am luat măsuri pentru reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile din România. Avem astăzi în lucru 1020 km de autostradă și drumuri expres, proiecte de infrastructură cu finanțări record și mai ales în regiunile mai puțin dezvoltate.
- Am implementat măsuri de creștere a veniturilor pentru 11 milioane de români (salarii, pensii, alocații sociale, vouchere etc). Am acționat din 2 părți pentru a crește puterea de cumpărare a) Stoparea creșterii prețurilor, prin reglementarea prețului la energie și gaze și plafonarea marjei comerciale la alimentele de bază și b) Creșterea veniturilor populației.
- Puterea de cumpărarea a câștigului salarial mediu e de + 8-10% pe medie, puterea de cumpărare a salariului minim + 17-20%; puterea de cumpărare a pensiei medii +8-10%.
- Dacă luăm în calcul toate formele de ajutor – vouchere pentru alimente, vouchere pentru plata facturilor la utilități – puterea de cumpărare a populației cu venituri mici a crescut cu 20-25%.
- Fără măsurile de creștere a veniturilor și de reglementare și plafonare, puterea de cumpărare a populației ar fi scăzut cu 10 până la 25%.
- Doar prin astfel de măsuri am reușit să scoatem din saracie severa 855 mii persoane în anul 2023 fata de anul 2022, conform datelor Eurostat iunie 2024)
Creșterea puterii de cumpărare. Stop speculei la alimente și facturi!
”o cursă contra cronometru pentru refacerea puterii de cumpărare a populației. Vom lucra în strânsă legătură cu Banca Națională a României pentru a aduce inflația la o singură cifră, vom veni cu program curajos pentru a stopa creșterea prețurilor la alimentele de bază și vom lovi fără milă în toți cei care cred că se pot îmbogăți prin speculă, pe spatele și suferința românilor”
- În iunie 2023, atunci când am preluat mandatul, inflația era de 10,3%. Am promis că, împreună cu BNR, o să ajungem la o singură cifră. Am făcut și mai mult de atât, prin reglementare și plafonare, am oprit specula la facturile de la utilități și la alimente, inflația ajungând la 4,9%, la jumătate față de momentul iunie 2023.
- Pentru prima dată după Revoluție, vedem în cifrele oficiale privind inflația din ultimul an scaderi intre 6 si 30% la prețul alimentelor de baza la care am plafonat adaosul comercial minus 5% la energie și minus 11% la gaze (De unde am preluat în iunie 2023? inflația din ultimul an arăta + 9% la făină, +11% la mălai, +15% la pâine, + 32% la cartofi, + 20% la fructe, +19% la carnea de pasăre, +17% la lapte, +30% la unt și ouă, +55% la zahăr, +4% la energie și +9% la gaze).
Salarii mai mari pentru români. Consolidăm clasa de mijloc.
”creșterea consistentă a salariului minim. Sunt măsuri normale pentru ca la sfârșitul mandatului acestui guvern orice salariat din România să câștige minim 500 de euro net, iar cel târziu la 1 ianuarie 2025 câștigul salarial mediu în România să ajungă la 1.000 de euro net”
- Consolidăm clasa de mijloc. Acum, în România există peste 1,5 milioane de contracte de muncă cu venituri de peste 1000 euro net, dublu față de anul 2020, cu guvernare de dreapta
- Salariul minim a crescut de la 3000 lei la preluarea guvernării la 3700 lei de la 1 iulie 2024, ceea ce înseamnă plus 23%, adică o creștere a puterii de cumpărare pentru peste 1,8 milioane de salariați cu 17-20%.
- Prin respectarea principiului salariului minim european, salariul minim net va ajunge la minimum 500 euro net, de la 1 ianuarie 2025
Demnitate și echitate pentru pensionari.
”Creșterea pensiilor va fi pentru mine literă de lege”
- Am crescut pensiile cu 13,8% la începutul anului și majoritatea pensionarilor beneficiază și de recalcularea pensiilor de la 1 septembrie.
- Pensia medie a crescut în ultimul an cu 14% dar luând în calcul și recalcularea de la 1 septembrie, estimăm că pensia medie va crește în medie cu 40% în ultimul trimestru din 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut (în urma recalculării nicio pensie nu va scădea, vor fi pensii care vor crește cu 1% dar vor fi și pensii mici care vor crește cu 80%).
- Puterea de cumpărare va crește astfel de la 8-10% în prezent până la +33% pe medie, la sfârșit de an.
”În plan economic, cred cu tărie că trebuie să schimbăm perspectiva, trebuie să începem să producem mai mult și mai bine aici, la noi acasă, cu bani europeni. Patriotismul economic va transforma economia dintr-o economie bazată pe consum din import într-o economie bazată pe producție. Vom avea o creștere economică sănătoasă, vom crea locuri de muncă și vom crește exporturile. Avem 250 de miliarde de lei pregătiți pentru investiții în următorii ani, bani cu care vrem să sprijinim toate companiile care produc în România. În plus, în perioada următoare, fondurile europene trebuie să fie motorul acestei economii”
- În iunie 2023, când am preluat mandatul de Prim Ministru, am promis românilor că voi implementa modelul economic bazat pe investitii și patriotism. Investițiile productive în România aduc efecte de multiplicare în economia reală, creștere economică, locuri de muncă stabile și mai bine plătite și reducerea decalajelor de dezvoltare.
- Eurostat – în 2023, România a avut cea mai ridicată pondere a investițiilor productive (Formării bute de capital fix) în PIB din ultimii 11 ani. Conform datelor oficiale Eurostat, investițiile productive în economia românească au reprezentat în anul 2023 o sumă agregată de 87,3 miliarde euro, adică 26,9% din PIB (locul 2 în UE27, după Cehia 27,0% din PIB). Sunt investiții productive mai mari cu 13 miliarde euro decât în anul 2022 și cu 70% mai mari decât în timpul guvernării de dreapta din anul 2020.
- Este rezultatul unei Viziuni pentru România bazate pe investiții, este rezultatul investițiilor publice record de 94 miliarde lei (finanțate din buget și fonduri externe, inclusiv PNRR) și al investițiilor private, stimulate și prin scheme de ajutor de stat, garanții și contragaranții, facilități, subvenții și alte ajutoare.
- Pentru prima dată după mulți ani, 2023 a fost anul modelului economic bazat pe investiții, așa cum arată și BNR ”formarea brută de capital fix (investițiile productive) au avut un parcurs remarcabil, o premieră în ultimii ani, o contribuție la cresterea economică de 3,6 puncte procentuale, peste cea a consumului populațieii, de 2,2 puncte procentuale”. (Raport asupra inflației, mai 2024, p. 11).
- În 2024 am continuat într-un mod accelerat. Ultima execuție bugetară (iunie 2024) arată investiții publice de 47 miliarde lei, mari mari cu 41% față de aceași perioadă a anului trecut (37% vin din fonduri europene). Creșterea deficitului bugetar este cauzată în principal, de aceste investiții publice mai mari, sustenabilitatea finanțelor publice nu este afectată.
- Încrederea în politicile economice promovate de actualul guvern, care a întors în economie stimuli pentru economie și populație de 3 ori mai mult decat guvernarile de dreapta se vede și în evoluția investițiilor private și a celor străine.
- Investitiile totale din economie (publice și private) au crescut in primul trimestru din 2024 cu 6,7% față de acceasi perioadă a anului trecut
- BNR arată că investițiile străine în România au ajuns la 3,4 miliarde euro în primele 5 luni din anul 2024, plus 36% față de aceeași perioadă a anului precedent
Politici industriale pentru producție, aici, în România.
”Vă propun și două industrii strategice în care România își va concentra eforturile în următorii doi ani. Industria alimentară și sectorul materialelor de construcții vor beneficia de cele mai ample scheme de stimulare a producției din istorie”
Programe pentru sprijinul IMM-urilor și a investițiilor în economie.
Cel mai mare buget acordat pentru finanțarea IMM-urilor și a investițiilor în industrie, de aproape 1 % din PIB. Peste 840 milioane euro au fost alocați pentru susținerea IMM-urilor și 300 milioane euro pentru investitorii români.
Pentru programul de sprijin a investițiilor în producția de materiale de construcții au fost alocați 149 milioane euro pentru 2024. Pentru schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare s-au alocat, de asemenea, 149 milioane euro.
La acestea se adaugă programul pentru modernizarea și dezvoltarea stațiunilor balneare, deblocat după mulți ani de tergiversări, cu proiecte depuse în acest an pentru aproape tot bugetul de 15 milioane lei. Acest program se adresează societăților comerciale din turism.
La acesta se adaugă subprogramul destinat UAT-urilor din stațiunile balneare, cu un buget de circa 55 milioane euro pentru anul 2024. Pentru susținerea IMM-urilor, deja sunt în derulare următoarele programe:
- START UP NATION 2024, cu un buget de aproximativ 450 milioane euro, finanțat din fonduri externe nerambursabile și 40 milioane euro din bugetul de stat;
- ”Femeia antreprenor” dedicat înființării și dezvoltării de IMM-uri conduse de către femei cu o alocare de 40 milioane euro.
- Schemele de minimis adresate IMM-urilor, care au totalizat aproape 50 milioane euro.
Dacă se adaugă programele de digitalizare a IMM-urilor, finanțate din PNRR, gestionate de MIPE și repartizat pe regiuni de dezvoltare (bugetul total al apelului de proiecte este de 347,5 milioane euro), se poate concluziona că aproape 1 % din PIB s-au pus la dispoziția investitorilor români și a celor ce vor să înființeze și să-și dezvolte firme mici și mijlocii.
Alocări record pentru sprijinul fermierilor / producătorilor agricoli.
Cel mai mare buget acordat agriculturii de după Revoluție (2% din PIB), 47 programe și măsuri de sprijin ptr femieri, 3,2 miliarde euro bani intrați în conturile femierilor:
- InvestAlim – investiții în fabrici de procesare, buget 590 milioane euro, 49 solicitări de 613 milioane euro;
- Susținere ferme de porci – 25 ferme noi, 45.000 capete, buget de 1 miliard lei;
- Susținere ferme creștere păsări – 38 ferme, 9 milioane capete, buget de 409 milioane lei;
- Zero lei la utilități prin Energie verde in ferme – buget 500 milioane euro, 1331 proiecte depuse;
- Energie verde ptr irigații – panouri fotovoltaice pe canalele de irigații buget 267 milioane euro;
- Program Rabla ptr tractoare si utilaje agricole – 500 milioane euro;
- Credite avantajoase pentru fermieri – valoare credite acordate 1 miliard lei ptr 887 beneficiari, ajutor de stat de 230 milioane lei;
- Rural Plus – valoare credite acordate 2,22 miliarde lei ptr 1191 beneficiari, garanții acordate de 2 miliarde lei + suspendarea ratelor restante ale fermierilor până la 31 dec 2024;
- Sprijin pentru tinerii fermieri – celor 1000 de tineri fermieri instalați și care produc românește li se vor adăuga încă 4000 tineri cu proiecte în implementare).