PSD extinde plafonarea și în alte zone în care agenții economici au comportamente excesive în dauna cetățenilor, aflați în situații vulnerabile. De azi, românii vor fi protejați 100% față de abuzurile creditorilor, indiferent dacă vorbim de IFN-uri, bănci, societăți de leasing sau firme de recuperare creanțe. Instituțiile de credit nu mai pot percepe dobânzi excesive la creditele acordate cetățenilor, iar aceștia vor avea posibilitatea de a-și stinge datoria în limite decente. La fel ca în piața de energie și în cea de alimente, pe piața creditării persoanelor fizice s-au manifestat comportamente excesive, cu dobânzi care au ajuns și până la 69.000%! Plafonarea dobânzilor pune capăt acestor excese și restabilește dreptatea față de cetățeni.
- „Proiectul de lege privind protecția consumatorilor față de costul total al creditării și cesiunea de creanțe” inițiat de senatorul PSD Daniel Zamfir și susținut de ambele grupuri ale PSD, de la Senat și de la Cameră, dar și de alți parlamentari, închide cercul de protecție al cetățenilor față de toate instituțiile de credit din România.
- Protecție față de creditele bancare – ratele nu pot crește mai mult de 50% față de valoarea stabilită la semnarea contratului. [Această protecție a fost asigurată prin legea dării în plată – aprilie 2016].
- Protecție față de societățile de leasing – dacă nu mai poate plăti ratele de leasing, cetățeanul are un termen de 30 zile în care poate vinde automobilul pentru a obține o sumă corectă, din care să poată achita sumele datorate. [Această protecție a fost realizată prin legea dării în plată, la mașinile achiziționate în leasing – aprilie 2021].
- Protecție față de IFN-uri – suma rambursată nu poate depăși dublul sumei împrumutate. [Protecție asigurată prin legea adoptată astăzi]
- Protecția față de recuperatorii de creanțe – acești recuperatori nu mai pot solicita de la debitor sume mai mari decât valoarea creanței stabilită în momentul cesiunii. În general, creanțele bancare pentru persoanele fizice sunt achiziționate cu prețuri cuprinse între 7% și max. 10% din valoarea creanței. Diferența de până la 100% este profitul recuperatorului. Dar au existat cazuri în care recuperatorul a perceput celui îndatorat, pe lângă plata datoriei propriu-zise, încă 3.000 de euro doar pentru serviciile de corespondență! Astfel de excese nu vor mai avea loc. [Protecție asigurată prin legea adoptată astăzi]
- Cei care erau cel mai mult expuși față de abuzurile instituțiilor de creditare erau cetățenii cu venituri mici, care din disperare, apelau la împrumuturi pentru a-și plăti servicii și produse de strictă necesitate.
- Legea se aplică și la creditele în desfășurare de la IFN-uri, cât și la creanțele aflate în executare de către recuperatorii de creanțe.
- Protecția privind consumatorii se instituie imediat după intrarea legii în vigoare.
- Legea nu va acționa retroactiv asupra creditelor deja achitate sau asupra creanțelor deja recuperate.